Kom igång med utdelningsinvestering

Kom igång som utdelningsinvesterare med 6 enkla steg!

Innebörden av att vara en utdelningsinvesterare innebär att man äger aktier långsiktigt och att man återinvesterar sina utbetalda utdelningarna. Min princip är att aldrig sälja de aktier som jag köpt och om marknaden skulle vända nedåt, så oroar jag mig inte nämnvärt för detta utan ser tillfället som att det är REA på aktier och köper på mig ännu fler. Därför behöver jag inte ägna någon tid på att försöka tajma upp och nedgångar på marknaden. Den långa tidshorisonten för mina innehav borgar också för att mina placeringar kommer ge god avkastning över tid. Tiden är den viktigaste faktorn när det gäller att få god avkastning på sina aktieplaceringar och det är därför viktigt att du börjar i god tid med ditt aktiesparande. Rom byggdes som Ni vet inte över en dag. Följ dessa 6 enkla steg nedan för att komma igång som utdelningsinvesterare:

Steg 1 - Gör en årsbudget
Redan innan man gör sina första placeringar, kan det vara bra att göra en årsbudget över sina intäkter och fasta kostnader. På detta sätt får man en bra överblick om hur mycket pengar man kan lägga undan för placeringar varje månad. Min grundregel är att jag skall kunna leva på 5000kr efter att alla fasta kostnader är betalda. Överskjutande pengar går oavkortat till mitt aktiesparande. Nedan ser du ett exempel på hur ett upplägg på en årsbudget skulle kunna se ut:

INTÄKTER
- Nettolön
- Barnbidrag
FASTA KOSTNADER
- Bolån
- CSN lån
- Bensinkort
- TV/Internet
- VA
- EL
- Förskola
- Försäkringar
- Mobil
- Buss/Tågkort

Steg 2 - Öppna konto hos någon nätmäklare
Öppna ett konto hos en av nedanstående nätmäklare. Att betala lågt courtage för sina aktieköp är A och O när det gäller dina placeringar. Skippa därför att köpa dina aktier via de traditionella bankerna.

DeGiro
Avanza
Nordnet

Steg 3 - Öppna ISK och KF hos din nätmäklare
När du väl öppnat konto hos din nätmäklare, se då till att kostnadsfritt också öppna ett ISK och ett KF konto hos din nätmäklare. Tumregel: Svenska Aktier köper du via din ISK och dina utländska via din KF. Det är nämligen som så att det kommer att dras Källskatt för dina utländska utdelningar och om du har ditt sparande via en KF, så ser kapitalförsäkringen till så att du får tillbaka denna källskatt per automatik. Om du har utländska innehav i en ISK måste du själv via din deklaration kräva tillbaka denna källskatt.

Steg 4 - Börja månadspara
Spara, spara, spara, skär bort alla dina onödiga utgifter och lägg dessa pengar på aktier istället. Ta matlåda till jobbet, klipp dig själv, köp inga dyra "to go" kaffe, sluta röka/snusa etc. Det finns enorma vinster att ta hem om man bara kan diciplinera sig. Vid kontinuerligt månadssparande behöver du dessutom inte tajma marknaden. Som nämnts tidigare är tiden den viktigaste faktorn för att lyckas som utdelningsinvesterare. Det är faktiskt viktigare än själva månadsbeloppet som du kan avsätta för ditt sparande. Du behöver alltså inga jättesummor för att komma igång. Det är viktigare att du faktiskt kommer igång så tidigt som möjligt.

Steg 5 - Köp aktier
Börja med att investera i stora stabila bolag med en historik om att de höjer utdelningarna från år till år. En bra start kan vara att börja med att investera i ett par investmentbolag. På detta sätt får Ni per automatik en bra riskspridning. Annars skulle jag rekommendera Er att Ni ser efter bolag som Ni själva är kund hos. Om Ni själva gillar bolagets produkter, så gör säkert andra det också. Det är det alltid en fördel om Ni förstår vad bolaget Ni investerar i sysslar med.

Steg 6 - Återinvestera utdelningarna
Så snart utdelningarna börjar trilla in på ditt konto är det dags för dig att sätta dessa pengar i arbete igen och återinvestera dem i nya aktier. På så sätt blir din "Sparsnöboll" större och större och dina utdelningsutbetalningar kommer att växa år för år, för att du i slutändan i princip skall kunna leva på endast dina utdelningar.

4 kommentarer:

 1. Hejsan! Bra blogg, följer den med intresse :)
  Har precis öppnat konto hos DEGIRO. Skulle vara väldigt trevligt om du kunde göra någon liten guide, för hur man utfärda köpoptioner på sidan!


  Tack på förhand
  Jens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Jens,

   Kul att du öppnat konto hos Degiro. Glöm inte att maila dem om att du skall göra ditt konto till en ISK. Tror att kontot per default är ett VP Konto när man öppnar konto hos Degiro. Det var så i alla fall när jag öppnade konto där.

   Men såklart kan jag göra en liten guide hur man lägger Covered Calls samt hur man utfärdar sälj optioner(Puts).

   Håll ut så kommer det inom kort på bloggen. :)

   Ha d gott
   /Glenn

   Radera
  2. Riktigt trevligt! Ser fram emot den :)
   Tack!

   Mvh
   Jens

   Radera
  3. Jens kolla in mitt senaste inlägg, Optionsskolan, så får du en genomgång på hur du gör en covered call mot ett befintligt innehav.

   Lycka till
   /Glenn

   Radera