lördag 29 april 2017

UPDATE April! Räkningen är betald "forever".

Då var det dags för ännu en ”monthly update” och portföljen har verkligen fått fart igen och ökat ordentligt under april månad.

Vi är mitt inne i utdelnings och rapportperiod för Q1 och trots att förväntningarna ligger högt ställda på bolagen lyckas de flesta möta sina estimat och flertalet företag har dessutom överträffat sina förväntningar med råge. Lägg därtill ett lättnadsrally efter den första franska valrundan och vi har en börs som står och sniffar på ”All Time High” nivåer. Det är såklart roligt när ens aktier stiger i värde, men baksidan är att det blir extra tufft att hitta billiga aktier när man skall nyinvestera sitt månadssparande. Speciellt när man som mig inte har någon förkärlek att bygga upp kassa/likvider och vänta in ett börsfall. Tror i och för sig inte man behöver vänta allt för länge. Tror nog maj månad kan tuffa på och att vi sen får en rekyl nedåt under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Väldans roligt att mitt enda danska innehav Novo nordisk äntligen fått lite vind i seglen. Sålde av hälften av mitt innehav och ligger nu endast 600SEK back i denna aktie, som jag aldrig någonsin legat plus på. Målet är att kunna avyttra hela innehavet så snart den går från röda siffror till gröna. Utdelningarna trillar in i en stril ström under april och maj månad. April månad blev min bästa utdelningsmånad någonsin, med totalt 3.231SEK utbetalt.

Swing Tradingen har varit ganska lugn och jag har mest väntat in några affärer som påbörjades under mars månad. Målet med min Swing Trading är att tjäna 2.000SEK per månad på min trading och under april blev det totalt 2.612SEK, fördelat på 4 affärer. 

Det är fantastiskt med utdelningar och tanken med utdelningsinvestering är att man skall kunna leva på sina utdelningar. Nedan följer några tänkvärda exempel på hur man kan få bolagen man investerar i att betala de räkningar som dimper ner i ens brevlåda.


Aktie/Räkning Årskostnad Utdelning % Investerat Kapital
Eon/Elräkning 26.000 2,86% 909.090
Telia/Mobilräkning 6.000 5,80% 103.448
Statoil/Bensinräkning 14.000 5,26% 266.159
ICA/Matkostnader 42.000 3,47% 1.210.374

Om vi tar Statoil som exempel, så innebär ovan att om jag idag skulle investera 266.159SEK i Statoil aktier, så skulle Statoil i princip betala alla mina framtida bensinräkningar med de utdelningar jag årligen inkasserar ifrån dem. Det är en ganska svindlande och häftig känsla tycker jag. Om jag istället hade haft mina pengar (266.159) på banken och betalt mina räkningar årligen hade det räckt till att betala mina bensinräkningar i 19 år och då hade mina pengar varit slut. Det är det som är det fina med att leva på sina utdelningar, dvs att man inte rör sitt investerade kapital. Sen får man väl lägga in en ”Disclaimer” och säga att Statoil, Eon, Telia och ICA alla kan gå i konkurs och då förlorar man såklart alla sina investerade pengar.

Måste också puffa för podden #pratapengar senaste avsnitt, som uteslutande handlar om utdelningar. Avsnitt 69 – Utdelningsspecial: Varfördelar bolag ut pengar?

Kolla in portföljen samt mitt uppdaterade utdelningsschema.

”Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20år sedan. Den näst bästa tiden är nu.”


/Glenn

lördag 1 april 2017

UPDATE Mars! Jag vet ingenting…

Idag är det den 1 April och Allsvensk premiär, med prestigemötet Blåvitt – MFF. Om Ni inte förstått det tidigare, så klappar mitt hjärta lite extra för Kamraterna från GBG. Det känns verkligen härligt att våren och sommarn är på intåg efter den långa gråa vintern.

Tyvärr vill det inte lossna riktigt för portföljen anno 2017, vilket inte är så konstigt efter 7 raka år av börsuppgång. Alla vet vi att en börsnedgång är på intåg, men frågan är såklart när den kommer att inträffa. Personligen tror jag börsen tuffar på ett tag till och att vi får en riktigt svag sommarbörs framåt juli månad. Stockholmsbörsen är i år upp 5,31%, medan min portfölj har backat ca 8.000sek sen årsskiftet. Mycket tack vare besvikelserna Renonorden och de ”så kallat” säkra korten Novo nordisk och H&M. H&M´s kvartalsrapport som kom in häromdagen mottogs positivt till en början, men marknaden ville annat och aktien backade tillbaka med 4%. Från och med nu blir det bara köp av barnkläder från H&M och Polarn och Pyret J, för att stötta dessa surdegar i portföljen.

Swing Tradingen har varit ömsom vin och ömsom vatten. Fick en kanonstart första halvan av mars månad medan andra halvan inte resulterat i allt för många avslut. Är ändå ganska nöjd med min första Swingmånad, som resulterat i 3.800sek i vinst. Kommer definitivt att fortsätta med denna strategi även om jag nog bör ta det lite lugnare med att hoppa in i alla nya Trades som erbjuds. Ligger just nu snett i ett par stycken, som förmodligen kommer att ta lång tid att få in. Har lagt till Swing Trades under utdelningskategorin här på bloggen, där jag kommer redovisa mina avslut samt pågående Trades varje månad.

För något inlägg tillbaka beklagade jag mig för min Swing Trade av Semafo. Hade precis köpt in den och insåg att det någon dag senare skulle bli räntehöjning i USA och jag nämnde att jag skämdes lite över detta inköp, då jag trodde att jag skulle bli sittande med dessa aktier en längre tid, då guld korrelerar motsatt mot räntan. Men skämmas behövde jag verkligen inte göra, första handelsdagen efter mitt inlägg steg nämligen Semafo med 10% och jag kunde rekordsnabbt genomföra min exit. Däremot kan jag konstatera att ”JAG KAN INGENTING”. Ju mer man tror man vet desto mindre vet man. I alla fall när det kommer till aktiemarknaden.

Något som jag också lyckades tajma bra under mars månad var min exit i Fingerprint. Lyckades ta mig ur med en liten vinst innan de bara några dagar senare vinstvarnar och meddelar att de slopar den tilltänkta utdelningen av 2sek per aktie. Resultat: Aktien störtdyker med 30%. Har lovat mig själv att aldrig och jag menar aldrig gå in i denna aktie igen. Tack och adjö Fingerprint.

Fick även säga hejdå till TUI, som jag sålde av med 25% vinst från min ISK portfölj. Ett kul bolag som jag gillar och själv är kund hos med jämna mellanrum. Kanske kan jag köpa tillbaka den någon gång i framtiden till min KF portfölj.

Även om dollarn är hög, har jag inte kunnat hålla mig från att köpa lite nytt ”Over There”. Här kommer mars månads nytillskott i portföljen:
- Berkshire Hataway (USA)
- Yum Brands (USA)
- Thor Industries (USA)
- Latour
- Hemfosa Fastigheter
- Nilörngruppen

Allt känns superdyrt just nu och det är riktigt svårt att hitta bra klipp att gå in i och speciellt när man är som mig. Det vill säga har svårt att stå utanför på sidlinjen med kapitalet och vänta på rekyler nedåt. Jag är helt enkelt för snabb på köpknappen, men sett över 20 års tid blir säkert dessa investeringar också bra, även om allt som sagt känns dyrt just nu.

Kolla in portföljen samt mitt uppdaterade utdelningsschema.

Heja Änglarna!



/Glenn