onsdag 6 september 2017

UPDATE Augusti! CRASH, BOOM, BANG..

Det är bara att erkänna att det går tufft för portföljen just nu och att nysparandet för 2017 har varit katastrofalt. Känslan har gått från att jag står still på samma ställe och trampar vatten till att jag nu står i ren kvicksand och sakta sjunker nedåt. Men det är när det gör som ondast som agnarna skall skiljas från vetet. Det är nu ens börspsykologi sätts ordentligt på prov. Det värsta är kanske inte att min portfölj har backat under sommarmånaderna utan att vi dessutom går och väntar på den där riktiga sättningen i marknaden, där börsen skall ner 30-40%. Det är nog först då som ens börspsyke sätts riktigt på prov. Just nu är det bara en liten storm i ett vattenglas.

Analysen till varför jag står med vaderna i kvicksand är följande:
-       H&M, har packat ihop och är just nu ingen favorit hos analytikerhusen, med ständiga sänkningar av riktkursen. (Men hej, nästan 5% i direktavkastning just nu. Sugen på att öka innehavet)
-       Probi, har nästan tappat 50% på kort tid och dödsstöten kom häromdagen då de vinstvarnade och föll 30% på en dag. (Probi känns inte som Renonorden, utan kommer att komma tillbaka. Räcker med en stark rapport och lite hopp om organisk tillväxt, så studsar denna tillbaka till höga nivåer igen)
-       Dometic och Lundberg, har bara fallit sedan jag gick in och tog position i dessa aktier för att göra "Swing Trades" i dessa aktier.
-       Och som grädde på moset har dollarn på kort tid backat från 9SEK till strax under 8SEK, vilket inneburit att mina amerikanska innehav står och trampar vatten trots att USA börsen är fortsatt upp 10% i år.
-       Den politiska oron i världen med Nordkorea och Trump i spetsen hjälper inte heller precis till för att få en positiv avkastning.

Jag har alltså för egen del fått helt rätt i min tidigare profetia om att vi skulle få en sur sommarbörs, även om det tog lite tid. Om man räknar från toppen i mitten på juli då portföljen var uppe på all time high(245.000SEK), så har värdet sedan dess minskat med hela 8%, vilket är i linje med vad övriga börsen också har tappat under sommarn.

Men varför hänga läpp, vi väntar på den femte och sista vågen av uppgång som analytikerna talar om, innan den större sättningen i marknaden kommer. Hade man bara haft lite pengar på sidlinjen, så finns det många goda köptillfällen just nu. Dock ligger mina extra pengar låsta i mina Swing Trades där jag ligger riktigt snett i stort sett alla mina case. Jag lyckades dock skrapa fram lite pengar häromveckan och fick äntligen köpa mitt favoritbolag, Orkla. Ett bra och defensivt bolag som kommer att klara en större nedgång med bravur och sen älskar jag många av deras varumärken. Prova att öppna din kyl, frys och skafferi och du kommer notera många förpackningar signerat med märket Orkla.

Framöver tror jag vi kommer att få en ganska trist börs fram till Q3 rapporterna då förväntningarna kommer vara så pass låga att rapporterna infriar analytikernas förväntningar. Vilket kommer medföra en bra slutspurt på året och att börsen slutar ca 5% upp.

Bara att konstatera att 2017 är ett förlorat sparår. Vet inte vad som skall hända för att jag skall kunna uppnå mitt mål på 300.000SEK i portföljvärde vid årets slut. Nästan större sannolikhet att Blåvitt tar SM guld i år och då förstår Ni hur långt ifrån mitt kortsiktiga årsmål jag är. Men det långsiktiga målet står kvar att uppnå 1miljon i portföljvärde den 31 Dec 2020.

Kolla in portföljen samt mitt uppdaterade utdelningsschema.

Kom ihåg att det går fort nedför och sakta uppför, precis som i det vanliga livet.


/Glenn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar