lördag 30 september 2017

UPDATE September! Härliga härliga september…

Även om Brittsommarn lyste med sin frånvaro, värmde ändå Septemberbörsen. Portföljen har gått upp 5,7% under september månad och dessutom har jag lyckats avsätta en hyfsad slant av nysparande. September månad är normalt sett en ganska svag börsmånad historiskt sett, men det stämde alltså inte in på börsen anno 2017(+7,5%). Lika uppgiven och nedstämd som man var i slutet på augusti lika glad och hoppfull är jag nu att jag kanske ändå kan nå målet på 300.000SEK i portföljvärde innan 2017 övergår till 2018. Det blir givetvis tufft och för att klara detta behöver jag även hjälp av en positiv börs de tre sista månaderna.

Allt var dock inte guld och gröna skogar under månaden. För äntligen fick vi ett slut på ”skit”-historien om Renonorden. Sopbolaget gick till slut i konkurs och därmed kan jag lägga hela denna härva bakom mig. Totalt sett har jag nog förlorat ca 25000SEK på Renonorden. Men jag säger som Warren Buffett: ”Learn from your losses, you have paid for them”.

Swing tradingen ligger jag fortfarande ganska snett i även om det börjar se bättre ut för några av mina case. Gjorde en liten ”Trade” i Cloetta efter deras vinstvarning och köpte på 26SEK och sålde dessa några dagar senare för 27SEK. Det handlade inte om några större belopp, men ändå gjordes det en liten vinst på 200SEK, vilket innebär att jag faktiskt inte kammat noll i någon månad sen jag började med ”Swing Trading”. Jag har även konstaterat det som konstaterades i senaste avsnittet av börspodden, nämligen att när en aktie faller mycket (>5%) på grund av vinstvarning eller dåliga nyheter, så skall man vänta till dag 3 med att köpa aktien för en aktie som har fallit mycket tenderar att även falla dag 2 innan den börjar återhämta sig dag 3 och framåt. Så vänta alltid till dag 3 med aktier som faller kraftigt innan Ni börjar köpa dem.

Sen har jag också sagt hejdå till ett par aktier, nämligen Nordea och Diös. I Diös fall, tycker jag att det räcker med exponering mot Castellum och Hemfosa i bostadsmarknaden. I fallet Nordea, var det faktiskt på grund av att de flyttar sitt huvudkontor till Finland och därmed blir ett finskt bolag, vilket innebär att jag kommer få betala källskatt på utdelningen ifrån Nordea. Därför sålde jag av och kommer framöver att investera i Swedbank, som är min huvudsakliga bank.

Vi avslutar med lite politik och min syn i debatten om den höjda skatten på ISK, som vänsterregeringen vill driva igenom. Det är förvisso ingen tokhöjning av skatten och det kommer fortfarande att vara en lönsam sparform, MEN det är huvudlöst att höja skatten för sparande samtidigt som politikerna inte gör någonting åt ränteavdragen. Att premiera lånande istället för sparande är enligt mig en helt huvudlös politik. Personligen tycker jag att alla skulle få ett skattefritt sparande upp till 500.000SEK. På detta sätt skulle var och en stå betydligt bättre rustade för oförutsedda händelser. Sen en annan ”Take” på detta, är att politikerna för inte allt för länge sedan just höjde skatten på ISK som de lovat att inte göra. Okej att det kommer förändringar, men man kan inte hålla på att rita om spelreglerna var och vartannat år. Nä, dumstrut och skämskudde till Vänsterns Ulla Andersson.

Kolla in portföljen samt mitt uppdaterade utdelningsschema.

Nu kör vi ända in i kaklet!


/Glenn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar