fredag 27 september 2019

Nästa STORA investering…


Tyvärr har nysparandet till portföljen de senaste månaderna varit under all kritik. Dels har jag fått betala notan från semestern och sen har vi äntligen gjort slag i saken och beställt solceller till vårt hustak. Det är en ganska stor investering, som dels skall höja värdet på huset samt att minska vår månatliga elräkning.

Dock har allt gått väldigt fort då min fru som jobbar på IKEA (Som numera också säljer solceller), fick ett medarbetarerbjudande som vi var tvungna att ta ställning till. Hade redan tidigare gått i tankar om att det skulle vara en bra investering att lägga solceller på taket. Planen var dock att göra lite mer research och ta in anbud från flera firmor, för att sedan jämföra och därefter ta ställning. Nu blev hela rasket bokat med en gång och jag har inte hunnit reflektera över investeringen överhuvudtaget och vad vi har gett oss in på, vilket känns lite läskigt.

Återstår som sagt att se om denna investering betalar tillbaka sig inom 10år som är målet i alla fall.

Vi kommer totalt att få 85st solcellsplattor installerade på vårt tak, vilket i sin tur innebar att vi var tvungna att uppgradera ampere-styrkan i vårt nät-skåp på huset från 20 ampere till 35 ampere. Denna lilla uppgradering kommer att öka vår fasta nätavgift till EON med nästan 100%, vilket var en kostnad som jag inte riktigt hade kalkylerat med. Men tänkte att det var lika bra att ta denna kostnad då jag funderar på att ytterligare bygga ut med fler solcellsplattor i framtiden, om detta projekt faller väl ut.

Målet med investeringen är vi skall kunna bli självförsörjande gällande vår egen elförbrukning och att investeringen skall vara återbetald inom 10år. Troligtvis kommer familjens elförbrukning att öka i framtiden. Detta med tanke på att barnen blir äldre och alla deras "gadgets" som skall laddas samt att vårt nästa bilköp troligtvis blir en elbil, som kommer att stå och tanka el på uppfarten. Då känns det genialiskt om vi kan vara självförsörjande gällande vår egen elförbrukning.

Ska bli väldigt spännande att följa detta projekt och jag kommer säkert att återkomma med något inlägg i framtiden om hur det går och om solcells-investeringen varit värd sina pengar.

Det bästa med denna investering är att man från dag 1 förhoppningsvis kommer att märka en skillnad på sin elräkning.

Ha d gott
/Glenn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar