lördag 19 november 2022

Lösen 18 november, With Love From Amsterdam.

Glenn med fru har spenderat en "long weekend" i Amsterdam och det var verkligen fyra fantastiska dagar vi hade där. Det är nog svårt att inte bli förälskad i denna stad med alla dess kanaler och mysiga restauranger. Sen att vädret var helt perfekt med 14-16 grader och sol gjorde säkert inte upplevelsen sämre. Förälskelsen är total och Glenn är sugen på att åka tillbaka snarast möjligt. Är man i görningen med att planera en romantisk weekend är denna stad verkligen att rekommendera. Hela innerstaden är nästintill bilfri och fantastisk vacker med husfasader som ser alldeles nymålade ut. Alla sevärdheter ligger på gångavstånd och det är verkligen hög mysfaktor att flanera runt bland alla kanaler och gränder. Avslutningsvis måste jag också höja matupplevelsen därnere. Vet inte om vi bara hade tur och valde rätt restauranger, men vilken käk vi fick dessa dagar. Absolut världsklass i mitt tycke. Vad får man då inte missa om man åker till Amsterdam? Här kommer min topp 3 lista:

 1. Anne Frank huset, Väldigt intressant och gripande på samma gång. Tårarna var inte långt ifrån att trilla ner för kinden när man gick igenom huset med sin digitala guide i öronen. 
 2. Heineken Experiance, En lättsammare tur i Amerikansk tappning om Heinekens historia och ölbryggning. En upplevelse helt i smak för Glenn som verkligen är en sann ölälskare och med öl menar jag såklart riktig lager och inte några fjantiga IPA´s eller APA´s. Det skall vara riktig öl helt enkelt.
 3. Kanaltur med ost och vin, såklart måste man även hoppa på en kanaltur och varför inte göra det med lite ost och vin.

Övriga spaningar från Amsterdam är att stundande lågkonjunktur inte verkat infinna sig i Amsterdam ännu. Varenda restaurang och bar var knökfulla med folk som åt och drack gott och på lyxgatan med Hermes, Dior, Louis Vuitton, etc ringlade körerna långa utanför butikerna. Det tog oss 45min för att komma in i Hermesbutiken. So No Recession Yet! Amsterdam är som Ni vet ett riktigt cykelmecka, där det vimlar av cyklister. Under dessa fyra dagar såg vi inte EN enda cyklist som bar cykelhjälm. Inte ens barnen bar cykelhjälm, så det tordes finnas en enorm marknadspotential för Mips och Hövding här. Men Holländare är väl i sin natur inte lika PK som vi svenskar är, så de kommer nog att fortsätta cykla utan hjälm om jag känner dem rätt. Just Holländarnas framtoning var också en sak som slog mig, nämligen att Holländare är väldigt rätt fram och kan verka ganska otrevliga i alla fall för oss Svenskar som är mer tillbakadragna i vårt sätt att uttrycka oss.

Med allt detta fina i bakhuvudet, så var där tyvärr en sak som satte lite smolk i glädjebägaren. Det var nämligen som så, att just när vi skulle boarda planet ner till Amsterdam vid ca 14.30 tiden, så kom de amerikanska inflationssiffrorna in och börsen fick ett smärre glädjefnatt på grund av dessa, vilket totalt pajade min lösenmånad. Då jag varken hade tillgång till dator eller internet i samband med detta hann jag inte justera mina utställda Calls-optioner på OMX30 indexet och väl framme i Amsterdam var skadan redan skedd. Rörelsen var så pass kraftig att jag förmodligen kanske inte kunnat göra något åt dem även om jag suttit lugnt framför datorn, men ingen ide att gråta över spilld mjölk. I alla fall har man ännu en gång fått sig en tankeställare och att jag måste dra ner på min risk. Mitt största dilemma som investerare är att jag blir så gniden och fartblind när det går bra, så att jag därför omedvetet eller medvetet ökar på min risk enda fram tills att jag råkar ut för en ny smäll. Detta är i längden ganska ohållbart och vinsten som jag gör när det går min väg raderas fort ut på bara några timmar, om börsen tar rejäla skutt åt endera håll. Det blir lite som att plocka pärlor på tågrälsen. Så framöver kommer jag att ta det lite mer försiktigt igen och försöka att inte bli girig trots att det är svårt.

Det jag tar med mig från lösenmånaden är alltså en alldeles fantastiskt Amsterdamresa och resten glömmer vi och lär oss att göra rätt istället. 

76st optionsaffärer har genomförts under månaden och av alla dessa kontrakt så blev jag endast löst på följande:

3st Boliden CALL kontrakt 350kr

Total kontantlösenförlust för mitt haveri i OMX30 index landade på: -25.300kr. 

Om min känsla föregående månad var att jag var "King of the World", så har den känslan nu förbytts mot en sämst i världen känsla inför avslutningen på året. Men det är väl som Stahre brukar säga: "När man tror man är bäst är man bara bra och när man tror man är sämst är man bara dålig" 

Det totala kassaflödet för hela månaden inklusive utdelningar landade på 4.078kr, uppdelat enligt följande intäktsströmmar:

Utdelningar: 258kr
Optionspremier: 2.770kr
Kursvinster vid lösen: 1.050kr

Årets kassaflöde vid lösen varje månad:

januari: 12.727kr
februari: 5.848kr
mars: 13.289kr
april: 20.371kr
maj: 16.808kr
juni: -9.527kr
juli: 20.642kr
augusti: 23.698kr
september: 19.561kr
oktober: 47.053kr
november: 4.078kr
december: 

2022 års månadssnitt: 15.868kr 

Go Börje Salming, FUCK ALS!!!
/Glenn

4 kommentarer:

 1. Det är väl egentligen ganska positivt, trots ett rejält haveri i OMX lyckas du ändå gå plus. Min erfarenhet är att calls är knepiga när det blir kursuppgångar. Det är svårt att rulla positionen. Om det hade varit det omvända med säljoptioner så hade det varit enkelt att rulla positionen och sänka lösennivå rejält om man rullar ett par månader framåt. Om det är köpoptioner är det omöjligt att göra större höjningar av lösenpriset om man inte vill ta förluster. Det är en jäkligt svår balansgång men så länge man inte blir för girig så bör man klara av hantera mer eller mindre alla marknader.

  Beträffande Börje så satt jag 2 meter ifrån honom i somras när han var och tittade på Bianca när hon sprang i Sollentuna. Det var innan han gick ut i media om sjukdomen och då verkade han helt normal. Det verkar gå väldigt fort med sjukdomen. Tyvärr hjälper det inte att kämpa för då hade han fixat det utan vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen en skärmande sjukdom, när musklerna i kroppen bara förtvinar och att det dessutom går så pass fort också.

   Balansgång är det rätta ordet. De är svårare än man kan tro att inte bli för girig, man vet ju att det kommer häftiga börsvängningar mellan varven på börsen och det är just då det brukar bli riktigt tufft. Men personligen kraschar jag hellre på uppsidan än på nedsidan då i alla fall ens egna innehav i portföljen också går upp.

   Nu var det veckooptioner som jag handlade med gällande OMX30 indexet och då kan det vara extra svårt att få till rullningar om man inte vill gå väldigt långt fram i tiden. Men det undviker jag helst då man riskerar att komma i en riktig snedgunga med tiden. Nu löste det sig ändå hyfsat och jag kunde stänga månaden på plus, men det är inte direkt någon lön man kan leva på som trots allt är målet :)

   Radera
  2. Att utfärda nakna veckooptioner undviker jag. Det är omöjligt att få någon större marginal till aktuell kurs på aktie/index. Jag tror att du tjänar i längden på att välja 1-2 månaders löptid om du ska utfärda nakna köpoptioner på index. Då kan du ha större marginal och man har större tid på sig att agera om index börjar stiga. Veckooptioner tycker jag är bättre lämpade för typ covered call. Jag skulle nog inte våga mig på veckooptioner när det gäller index.

   Radera
  3. Nä, jag är nog också inne på samma linje. Det blev alldeles för svårt med veckooptioner på index. Vid stora rörelser likt i torsdags förra veckan är man i princip rökt. Men det kanske är en ide att testa index med 1-2 månaders sikt, så man får lite mer tid att läsa av marknaden och att man dessutom bättre kan rulla positionerna om man ligger fel på det. Skall prova det inför nästa lösen. :)
   Ha d gott
   /Glenn

   Radera