onsdag 30 november 2022

Update November! Att höja eller sänka, det är frågan?

Så var det onsdagskväll och dags för en kort månadsuppdatering. Det är alltid lite knivigt att få till månadsrapporterna som ligger mitt i veckan, då de vanliga kvällsbestyren med matlagning, läxläsning, läggning av barn etc tar sin lilla tid. Så det får blir en kort och koncis rapport denna månad. Tyvärr upptäcktes det ett lite fel från förra månadens sammanställning och det var att jag inte tagit bort Realty Income som såldes av förra månaden, vilket medförde till ett något bättre resultat förra månaden än vad som verkligen var fallet. Jag tänker att det jämnar ut sig denna månad då innehavet nu är borttaget från sammanställningen, så ingen skada skedd i det långa loppet.

Det har nog varit en fin månad för de allra flesta sparare, då OMXSPI stigit med +5,1% och känslan är just nu att det känns riktigt bra inför avslutningen av året. Det är just när man känner den känslan som det brukar komma en körare nedåt, så det återstår att se om december kommer bjuda på ett tomterally eller om vi avslutar året i moll. 

Riksbanken höjde som bekant styrräntan till +2,5% vid deras senaste räntemöte och det är många som beklagar sig över detta. Själv ser jag det som ganska positivt att räntan höjs, då det inte skall vara gratis att låna pengar samt att våra pensionspengar (Om vi nu får något från staten) får möjlighet till riskfri avkastning. Det enda problemet är att räntan på våra lönekonton fortfarande ligger på 0%, vilket såklart är helt galet. Såklart är det bistert att behöva betala mer i ränta varje månad, men i gengäld så har vi fortfarande ränteavdraget att tillgå för att vi skall klara av att betala våra överbelånade villor. Summan av kardemumman, blir att jag nog föredrar högre räntor än hög inflation. 

SBB ligger i topp igen för andra månaden i rad och här kommer övriga toppkandidater: 

Månadens topp 5:

1. SBB +48,44%
2. Balder +17,11%
3. Kindred +15,33%
4. Kinnevik +14,64%
5. FlatexDeGiro +13,41%

Indextävling

Glenn VS OMXSPI +4,71% VS  +5,10% (5 – 6)
Glenn VS OMXSPI -11,82% VS  -22,54% (Årsbasis)

Kassaflödestävling
Utdelning VS Optionspremier 2.742kr VS 4.475kr (2 – 9)
Utdelning VS Optionspremier 22.583kr VS 152.450kr (Årsbasis)

Kolla in portföljen samt mitt nya uppdaterade utdelningsschema.

RIP Börje Salming (ALS, vilken jävla sjukdom)
/Glenn  

Reklam (Affiliatelänk)
Ta chansen och börja trejda optioner via DeGiro. Just nu får Ni en voucher värd 1.000kr, som kan användas för transaktionskostnader om Ni använder min sponsrade länk: Öppna konto hos DeGiro och börja trejda optioner

För protokollets skull skall jag också nämna att jag får 500kr för varje nyreggat konto som kommer via min sponsrade länk ovan.

Make someone an Invester today!!!

3 kommentarer:

 1. Tjena Glenn. Satt och väntade lite på ditt opex-inlägg, hoppas det kommer :)

  En fråga under tiden eftersom du är lite av en optionsguru: hade ställt ut puts i tele2 som jag blev löst på igår. Det står dock att jag fått in 565 aktier på kontot, trots att jag bara sålt 5 kontrakt. Mycket märkligt. Har du varit med om det? Ska ringa och skälla på Avanza på måndag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Biggus,

   Kul att höra att du sitter och väntar på mina sammanställningar, det uppskattas verkligen :)

   Men att hävda att jag är en Guru är nog att gå ett eller två steg för långt. Jag känner mig ganska novis fortfarande även om jag tycker mig hittat ett koncept inom optionshandeln som passar mig riktigt bra.

   Gällande din fråga så vet jag inte om jag kan förklara det på ett bra sätt, men troligtvis stämmer det och Avanza har inte gjort fel. Ibland justeras optionerna pga diverse händelser i bolaget som typ emissioner eller avknoppningar. Man ser det enklast om optionskontraktets pris är ojämnt dvs innehåller decimaler. Då är det oftast inte 100aktier per kontrakt som gäller. Har själv råkat ut för att bli löst på en covered call och blivit kort aktien med ett par stycken aktier. Dvs jag behövde köpa tillbaka dem för att inte ha minus poster på min ISK.

   Men om någon därute kan förklara ovanstående fråga på ett mer pedagogiskt sätt, så får Ni mer än gärna fylla i här i tråden.

   Men för din del är det väl bara att köpa 35nya aktier på måndag och ställa ut de 600hundra. Men försök att hitta något pris som inte är ojämnt, då råkar du inte ut för sådana här missöden.

   Ha d gott
   /Glenn

   Radera
 2. Självklart! Mycket trevlig blogg.

  Aha, tack för förklaringen. Stämmer bra det. Då slipper jag sitta i telefonkö imorgon :)

  SvaraRadera