torsdag 1 november 2018

UPDATE Oktober! Rött, rött, rött…


Det mesta har varit rött på börserna världen över under oktober månad. OMXSPI är ner hela -7,23% den gångna månaden. Vilket i sin tur inneburit ett första riktiga stresstest för portföljen och min strategi. OMXSPI var som mest ner mer än -10% under månaden, men lyckades återhämta sig något tack vare två fina avslutningsdagar. Jag har tidigare hävdat att min strategi bör prestera bättre än index när börsen faller och mycket riktig fick jag rätt. Portföljen backade visserligen, men endast med -0,41% vilket är fantastiskt bra när vi haft en sådan pass sur börsmånad bakom oss.

Varför har då portföljen klarat sig så pass bra? Den vinnande cocktailen består av följande:
-       Majoriteten av aktierna i portföljen är stora, stabila och ”tråkiga” bolag som alla delar ut pengar. Jag håller mig långt borta från förhoppningsbolag och hajpade tech-bolag.
-       Optionspremier, som generar månatligt kassaflöde.
-       Guld och ädelmetaller i Pacific Precious fonden.
-       11% i kontanter för torrt krut.
-       Spridning mellan många aktier(37st) och aktiemarknader(5st).

Men faktum är nog att vi just nu passerat toppen i konjunkturen och att tiderna börjar se lite dystrare ut. 2019 kan nog bli ett riktigt tufft börsår. Om jag får agera Saida, så ser börsklimatet för 2019 inte allt för ljust ut. Detta med tanke på att räntorna är på väg att börja höjas, fortsatt oro kring handelskrig, hög skuldsättning hos privatpersoner och att vi förmodligen är på väg in i en recession så småningom. Q3 rapporterna skvallrade en del om att framtiden kommer att bli tuffare för börsbolagen att öka sina vinster. Men det behöver inte vara helt fel med lite börsras, då aktierna faktiskt blir billigare. Den stora frågan är väl om ens börspsyke pallar med en större nedgång. Just nu känner jag mig dock helt trygg i min strategi med tanke på hur fint jag klarade av denna lilla korrektion som vi haft under oktober månad. För de två återstående månaderna tror jag faktiskt att vi tuffar på i sidled och stänger indexåret runt nollan.

Måste också tipsa om en podcast som är väldigt underhållande och lärorik, nämligen Peter Schiff Podcast. Om man inte varit negativ till börsen tidigare, så lär ni få Er en rejäl tankeställare när ni lyssnar igenom denna podcast. Finns nog ingen i världen som är så negativ till börsen som honom. Han är en riktig karaktär och för eller senare får han säkert rätt.

Portföljhändelser under oktober månad:

Både ABB och Kinnevik stängde under mitt lösenpris den 20 oktober, vilket automatiskt gav ett köp på 100st aktier för vardera.

H&M stängde över mitt lösenpris och därmed tvingades jag sälja alla 600aktier, vilket i sin tur medför att jag går miste om utdelningen nu i november. Men jag är ändå ganska glad att jag kom ur H&M nu och med den fina återhämning som aktien haft samt mina optionspremier, kom jag i princip ut med endast en förlust på -1.113SEK. Vilket får ses som okej då jag ett tag var minus med över 30.000SEK i klädjätten. Kan nog tänka mig köpa tillbaka den igen om den skulle få för sig att falla, dock inte en sådan stor position som jag hade tidigare.

Några nya tillskott har också kommit in i portföljen:
-       Har köpt in mig i mitt första finska bolag, nämligen Sampo(IF Försäkringsbolag). En stabil utdelningsaktie, vars kurs ligger nära 52 veckors lägsta nivå.
-       Till barnportföljen har jag införskaffat Six Flags Entertainment(Nöjesfält i USA) efter att den rasat med -14% efter deras Q3 rapport.

Allmän påfyllning i utdelningsportföljen har det blivit i följande papper:
-       50st Telia
-       6st Kinnevik B
-       10st Lundbergföretagen
-       13st NCC B

Månadens aktie blir ICA som gick upp starkt efter sin Q3rapport och är upp hela 15,93% under oktober månad. Att det just var en dagligvaruaktie som gick starkast denna månad, var egentligen inte särskilt överraskande. Mat behöver vi alla även under lågkonjunktur och just dagligvaruhandeln ses ofta som en trygg hamn när börsen skakar till.

Kolla in portföljen samt mitt uppdaterade utdelningsschema.

Kontraktet är KLART!
/Glenn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar