lördag 20 maj 2023

Lösen 19 maj, Den sista sommaren...

Det tuffar på ganska bra just nu, där både premier och Blåvita poäng trillar in på kontot. Det rådande börsklimatet med en sidledes börs passar mig ganska så bra även om det i det långa loppet är riktigt tråkigt när ingenting händer med sina innehav. Allt ser verkligen fint ut inför kommande sommarbörs och jag ligger fortfarande med en ordentlig kassa även om jag blev löst på ett par stycken PUT kontrakt vid denna lösen:

- 5st Securitas 85kr
- 1st Securitas 87,50kr
- 2st Balder 40kr
- 1st Axfood 245kr

Under månaden blev jag också löst i förtid på mina 2st Investor (Covered Calls 195kr) dagen innan utdelningen, vilket var ganska så väntat då kursen vid detta tillfälle låg en bra bit över mitt lösenpris. Även 1st Kindred (Covered Call 117,50) gick till lösen och renderade i en liten kursvinst på 610kr.

Vart är den rådande lågkonjunkturen?
Vart jag än vänder mig om i samhället ser jag inte skymten av den. Hittade knappt en parkering på köpcentret häromveckan. Kanske har folk hamnat i samma förnekelsepsykos som mig. För just nu har jag ett otroligt konsumtionsbehov där jag vill köpa allt. En ny säng landade utanför vår dörr igår, nya utemöbler är införskaffade inför sommaren, solpanelsflytten är beställd, Apple TV är införskaffad till Mancaven och kvar på inköpslistan är nya golfklubbor(Då karriären nu kan återupptas när barnen blivit lite större) samt att jag också kommit fram till att vi numera har ett behov av en andra bil som jag också har börjat kolla på. Till detta har vi också en stundande bilsemester till Paris och Disneyland under kommande semester med allt vad det kan tänkas kosta med vår bananvaluta.

Ja, det verkar som att Glenn har fått något storhetsvansinne och lever som om det vore den sista dagen, Carpe Diem. Kanske har allt detta att göra med att vårt billiga boende kommer att ta slut från och med 1 november i år, då hela bolånet läggs om. Det gäller att shoppa medan man kan, för jag kalkylerar med att vår boendekostnad kommer att dubblas från 11.000kr(inkl. amortering) till 22.000kr(inkl. amortering) från och med november månad och då kommer där verkligen inte att finnas utrymme för några extravaganser, så det gäller att passa på nu. 


Det som då känns extra skönt är att portföljens nysparande mer eller mindre kan sköta sig själv genom alla de fina premierna som inkommer månad för månad, så att man kan lägga lönen på roliga ting över sommaren.

Som jag ser på framtiden har vi ett par räntehöjningar framför oss och tror vi toppar ur någonstans runt 4,25%, vilket ändå får anses som någon form av normalränta, som vi bör klara av. Riksbanken har lockat in stora delar av befolkningen till att ta på sig allt för stora bolån med sin idiotiska nollräntepolitik under en allt för lång period, vilket gjort att priserna på hustillgångar sköt i höjden. Och det är klart att när riksbanken nu har höjt räntan i rekordfart och alla bolånetagare måste in på rehab för att avdrogas, då borde det för eller senare komma en rejäl smäll. För någon softlanding det tror jag inte på. Riksbanken kommer köra på med sina räntehöjningar så länge som vi fortsätter att konsumera och har våra jobb kvar. Det är först när varsel står som spön i backen som vi möjligtvis kan få se några lättnader gällande räntenivån. Annars tror jag som sagt att det bara är att anpassa sin kostym efter den nya normalräntan runt 4%. Men såklart är det aldrig roligt att gå på avvänjning. Den liberala droganvändningen av 0 ränta är nog ett minne blott och faktiskt så hoppas jag att vi aldrig skall hamna där igen.

Det är bara att acceptera att det är nya tider som råder, men det tar vi som sagt först i november.

Det totala kassaflödet för hela månaden inklusive utdelningar landade på 29.092kr, uppdelat enligt följande intäktsströmmar:

Utdelningar: 3.227kr
Optionspremier: 25.255kr
Kursvinster vid lösen: 610kr

Årets kassaflöde vid lösen varje månad: (Inom parentes föregående års resultat)

januari: 15.631kr (12.727kr)
februari: 16.855kr (5.848kr)
mars: 16.155kr (13.289kr)
april: 47.853kr (20.371kr)
maj: 29.092kr (16.808kr)
juni: (-9.527kr)
juli: (20.642kr)
augusti: (23.698kr)
september: (19.561kr)
oktober: (47.053kr)
november: (4.078kr)
december: (18.828kr)

2023 års månadssnitt: 25.117kr (Totalt för helåret 125.586kr)

Nu kör vi sista sommaren i total dekadens!!!
/Glenn

2 kommentarer:

 1. Hallå DG! Intressant läsning här. Ja kanske lika bra njuta medans det går. Nog många som dig som ännu inte drabbats av nya räntorna och det stora stålbadet har nog inträffat innan året är slut. Själv tillhör jag förtrupperna så räntekostnaderna har höjts ett tag nu och som du skriver är tyvärr nog mer att vänta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mr Kalkyl,

   Jo, det gäller att smida medan järnet är varmt, för nästa år blir det andra bullar. Tror vi får en riktig härdsmälta med totalstopp i ekonomin under första halvåret 2024, då många likt mig själv behövt lägga om sina bundna lån.
   Ha d gott
   Glenn

   Radera