söndag 25 december 2022

Dividend Glenn´s Oscars Gala 2022.

Julen är avklarad och det är dags att dela ut årets priser. Eftersom att alla surdegar i långportföljen avyttrades i veckan som gick, så återstår endast en relativt koncentrerad(Med Glenn mått mätt) optionsportfölj med 12st bolag. Därför känns första priskategorin årets aktie aningens missvisande, då jag endast redovisar de bolag som jag äger för dagen. Det hade nog med säkerhet funnits ännu större förlorare än de som redovisas nedan om långportföljen varit intakt. Till nästa år kommer årets aktie att utgå och ersättas med årets direktavkastare mätt i kronor och ören. Jag planerar att inför 2023 ändra mitt utdelningsschema till att inkludera både premier och utdelningar för var enskild aktie, vilket sen kommer till att ligga som grund för nästa års bästa direktavkastande aktier i kroner och ören. 

Men nog om det, nu sätter vi igång!

Trumvirvel…

Låt mig presentera årets vinnare och förlorare:

Årets bästa Aktier i Dividend Glenn portföljen:

1.          Axfood (NY), +11,57% upp i år. Några fåtal bolag har klarat av att ge positiv avkastning i år och ett av dem är börsens enda bolag som inriktar sig mot den trygga dagligvaruhandeln allt sedan ICA lyfts ut från börsen.

2.          Kindred Group (NY), +1,67% upp i år. Förväntningarna att Kindred skall leverera en riktig pang rapport för Q4:an är det nog ganska låga odds för, då fotbolls VM i Qatar just avslutats. Mycket möjligt att det kan bli en riktig pangstart för Kindred aktien 2023. 

3.          Swedbank (NY), -1,98% ner i år. Tråkigt att behöva lista bolag med negativ årsutveckling på en topplista, men som vi alla vet har ju året varit minst sagt tufft. Tror nog att Swedbank kan flyga lite till då räntehöjningarna fortfarande står som spön i backen.

4.          ABB (NY), -8,02% ner i år. Robotiseringen fortsätter, vilket gynnar denna verkstadsfavorit. Får se om Gardell fortsätter att minska sitt innehav i verkstadsjätten under 2023.

5.          Investor (NY), -16,82% ner i år. Småspararfavoriten som bör ligga som en bas i var enkel småsparares portfölj. Sorgebarnet Ericson har väl tyvärr dragit ner aktien i år så att Investor inte ens råde på OMX30 indexet, som i nuläget ligger på -15,10%.

Årets sämsta Aktier i Dividend Glenn portföljen:

1.          Kinnevik (NY), -55,31% ner i år. Om långräntorna till slut börjar att vika nedåt, kanske vi kan få se ett uppställ i detta bolag vars fokus numera är på olönsamma Tech bolag. Men det känns som att resan tillbaka för Kinnevik kommer bli lååååång.

2.          Balder (NY), -54,64% ner i år. Trodde man kom in billigt i Selins flaggskeppsbolag, men dessvärre fortsatte kursen att falla en bra bit ner efter att mina inköp gjordes. Med höjda räntor blir det säkert fokus att säkerställa framtida finansiering under 2023 för Selin och co. 

3.          Castellum (NY), --46,70% ner i år. Här ligger jag inte så förbaskat snett på det inför 2023. Vi får väl se vad Akelius och slopad utdelning kan innebära för detta anrika fastighetsbolag, som föll på målsnöret för att bli Sveriges första Dividend Aristocrats med höjd utdelning under 25 raka år.

4.          Tele 2 (NY), -33,94% ner i år. Om bara oron för de höga elpriser stannar av bör vi se en fin rekyl i denna trygga hamn.  

5.          Securitas (NY), -30,54% ner i år. Bedriver en verksamhet som borde vara hyfsat fri från konjunkturnedgångar, så jag tror att det mesta av negativitet redan är inprisat i dagens kurs.

Årets Podcast:

1.          Analyspodden (NY), Vet inte om jag börjar bli gammal, men finns det något bättre än att gå till sängs med DI gänget på fredagskvällen och få en genomgång  av veckan som varit samt att få en heads up på veckan som kommer.

2.          Tillsammans mot miljonen (1), Tappar en placering från föregående år, men håller dem fortfarande väldigt högt och mellanspelen med musik höjer upp podden både en och två klasser.

3.          Fill or Kill (2), Stekarna från huvudstaden fortsätter att prestera och är väl värda årets tredje plats. 

4.          Limit up  (NY), En av två nykomlingar detta år och kanske är det nyhetens behag, men visst är dessa två kalsongtrejders väldigt underhållande att lyssna till. Det är så man önskar att man var 25 igen när livet levdes helt bekymmersfritt.

5.          Börspodden (1), Även om jag är ett Big Fan av framförallt John, så kan de tyvärr inte komma högre upp på listan då all reklam stör lyssningen något fruktansvärt.

Årets inlägg:

Årets bloggaktivitet ligger ungefär i paritet med förra årets aktivitet. Jag antar att årets börsklimat inte direkt lockat till sig några nya läsare till ekonomibloggarna. 

1.    Update Maj! And the Holy Grail... (188 sidvisningar)

2.    Lösen 17 juni, Guldet blev till sand. (153 sidvisningar)

3.    Update september! Jag är så JÄVLA GLAD... (142 sidvisningar)

4.    Lösen 20 maj, Trötter. (139 sidvisningar)

5.    Lösen 18 mars, Tillbaka på banan igen. (136 sidvisningar)

Årets Julklapp:

Förra året blev det en Apple aktie från frun och i år blev det AIRPODS, vilket varit efterlängtat då Glenn krigat med några kopior från Korea i några år. 

Årets Glenn-vits:

Min sambo vill lämna mig, hon tycker jag är för besatt av fotboll...
Tråkigt, då vi ändå varit tillsammans i 8 säsonger.

Nyårslöfte:

Nyårslöftet förra året var att träna mer och det kan man väl säga att jag gjort till viss del. Började med att starta dagarna med 40min powerwalk från den 1 jan 2022 och vilket underverk det har gjort med min kropp. Har inte mått så här bra på 1,5 år. Det kan verkligen rekommenderas för alla som känner sig hängiga. Årets nyårslöfte får bli att försöka komma över 100.000kr i nysparande för 2023. 2022 års nysparande har varit katastrof när dekadensen har fått härja fritt. I alla fall under de sista halvåret, så nu får det bli andra bullar med detta inför 2023.

God Jul & Gott Nytt År!
/Glenn


3 kommentarer:

  1. God fortsättning och gott nytt år! Lika trevligt som alltid att läsa blogginläggen! Fortsätt med det du gör!
    Mvh William

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack skall du ha och Gott nytt år till dig med.

      Ha d gott
      /Glenn

      Radera
  2. Det kommer alltid en ny säsong ;-)

    SvaraRadera