lördag 22 december 2018

Dividend Glenn´s Oscars Gala 2018


Nu börjar året lida mot sitt slut och det är snart dags att stänga böckerna och summera året som gått. Men innan dess tänkte jag traditionsenligt sammanfatta året som gått i Gala-format med bästa sämsta tema.

Årets bästa Aktier i Dividend Glenn portföljen:
1.          Tomra Systems(NO), 44% upp i år. Avancerade till första platsen från den tredje platsen 2017. Inget verkar kunna gå snett i denna aktie den bara går och går utan att stanna. Panta Mera!
2.          Skistar, 29% upp i år. Vad kan gå fel när man byggt upp en sådan vallgrav. Skistar har nästan monopol på skidanläggningar i Skandinavien.
3.          Castellum, 20% upp i år. Så länge räntan är låg, tuffar fastighetsbolagen på!
4.          Nike, 15% upp i år. Fortsätter att springa på i bra stil.
5.          Aker(NO), 12% upp i år. Oljan fick bra fart upp första halvan av året och är nu är den på väg ner igen, men det räcker ändå till en fin fin femte plats.

Årets sämsta Aktier i Dividend Glenn portföljen:
1.          Thor Industries(US), 67% ner i år. Förra året kvalade denna aktie in som nr. 2 på årets bästa aktier då den var upp 51% under 2017. Men alltså totalt ombytta roller i år. Thors nedgång kan nog vara en fingervisning om att vi går mot dystrare tider. Högkonjunkturen verkar vara över för denna gång och ökat räntetryck påverkar nog också försäljningen av husbilar negativt.
2.          Kraft Heinz(US), 43% ner i år. Men jag drar i alla fall mitt strå till stacken och köper både ketchup och majonnäs av märket Heinz.
3.          Genaral Mills(US), 34% ner i år. Får bli till att köpa mer Häagen-Dazs.
4.          Intrum, 29% ner i år. Aggressiva vinstestimat om framtiden räcker tydligen inte, då man förvärvar i problemområden som Italien och Spanien.
5.          Kinnevik, 23% ner i år. När Zalando börjar få svårt att visa tillväxt och vinster, ja då får Kinnevik aktien också problem.

Årets Podcast:
Intresset för podcasts verkar bara växa och växa. Det finns numera en hel uppsjö av ekonomipoddar och det har till och med blivit som så att jag måste sålla bort några poddar som jag helt enkelt inte hinner med. Men följande poddar missar jag aldrig:

1.          Börssnack med Hansen & Olavi (NY), det är en ren njutning att på fredagsmorgonen lyssna in denna podd på vägen till jobbet. De går igenom allt som är värt att veta och ger ett väldigt professionellt intryck i sina analyser.
2.          Börspodden (1), John och Johan får se sig besegrade i år, men som ekonomipoddarnas moder står den sig fortsatt väldigt väl, med både humor och intressanta vinklingar.
3.          Fill or Kill (3), Steeeeeek, behåller sin position från 2017.
4.          Kvalitets aktiepodden (NY), två störtsköna snubbar med härlig Linköpingsdialekt. Behandlar aktier och aktiemarknaden på ett underhållande och trovärdigt sett och med ett visst inslag av dålig humor, vilket passar mig som handen i handsken.
5.          Optionspodden (NY), Förtjänar definitivt en plats på topp 5 listan, då det var mycket tack vare denna podd, som jag fick upp ögonen för att börja handla med optioner.

Årets inlägg:
Fortfarande är det bara de närmst sörjande som följer bloggen, men ett och annat inlägg har fått lite större spridning. Kul också att det kommit in en och annan kommentar på några av inläggen. Här kommer i alla fall årets mest lästa:

1.          Optionspremier VS Utdelning (2470 sidvisningar)
3.          UPDATE December! Tomten som försvann… (382 sidvisningar)
4.          UPDATE Februari! Nu växlar vi upp… (177 sidvisningar)
5.          UPDATE Januri! Ombygge i portföljen (154 sidvisningar)

Årets Julklapp:
I år får det bli en fond Pacific Precious, tror den kan bli guld värd under 2019
J!

Årets Glenn-vitsar:
1.          Hörde att Björn Borg blivit portad från alla bokhandlare, är det för att han tar för många gem eller?!?!
2.          Vad blir Stefan Holm när han kommer till himlen?
Svar: Ängelholm


Nyårslöfte:
Precis som förra året så skall fokus ligga mer på sparande än på konsumtion, vilket jag lyckats otroligt bra med under 2018. Beach 2019 skall det också läggas en del tid och energi på. Kom igång hyfsat bra med styrketräning under 2018, men tyvärr har det stagnerat totalt på slutet på grund av trötthet och sjukdom. Bara att ta nya tag inför 2019.

God Jul
/Glenn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar